To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)
Top

Number Sentences

Number sentences are defined as an equation expressed using numbers and basic symbols, such as +, -, x, ÷, the equation can also be an inequality. The use of number sentences is that to make the students familiar with the numbers and equations. The word number sentences is mainly used in US, UK to teach primary level of mathematics. Number sentences represent mathematical expressions using symbols and numbers.

Related Calculators
Number Rounding 5 Number Summary Calculator
Adding Binary Numbers Calculator Adding Complex Numbers Calculator
 

What are Number Sentences?

Back to Top
Number sentences representing equations that has numbers and operation symbols like ‘+’, ‘-‘, ‘*’ ‘/’, ‘%’, and also has inequalities symbols like '<', '>'. Equality number sentences has equal sign (=), and the values of both left and right side of the terms are same.
The number sentence is solved by finding the value of the unknown term that makes the two sides of the number sentence have the same value.

Writing Number Sentence from Statements

Back to Top
To write number sentences from statements we need operations like +, -, *, / and also some variables to represent different quantities. Like, if it is given that in a box of 10 fruits there were apples and  oranges. If number of apples are 4 then what is the number of oranges.

To convert these statements in number sentences we have, orange = O and apple = A.

 A = 4 is already given and sum of A and O is given as 10. Hence, 4 + O = 10.

Solved Examples

Question 1: If you cut 33 equal pieces from 330mm of rod, each piece will be 10mm long.
Solution:
330 ÷ 30 = 10

Question 2: There are 10 balls in an urn contains 4 green balls and 6 yellow balls
Solution:
6 + 4 = 10

Question 3: 100 times 15 equal to 1500
Solution:
100 x 15 = 1500

Question 4: 150 equal to 65 plus 85
Solution:
 
150 = 65 + 85
 


Examples

Back to Top

Below are the examples on number sentence -

Solved Examples

Question 1: 18+ _ = 25 .Complete the number sentence
Solution:
 
25 -18 = 7

So 18 + 7 = 25
 

Question 2: _ $\times$ 5=30 Complete the number sentence.
Solution:
 
$\frac{30}{5}$ =6

So 6 $\times$ 5 = 30
 

Question 3: 150 ÷10 = _ Complete the number sentence.
Solution:
 
$\frac{150}{10}$= $\frac{75}{5}$ 

= 15

So 150 ÷ 10 = 15 
 

Question 4: _ – 60 =100. Complete the number sentence.
Solution:
 
100 +60 =160

So 160 - 60 = 100

 

Practice Problems

Back to Top

Complete the below number sentence

1. 230+ _ = 550

2. 387 x 24 = _

3. _ – 20 = 300

4. 25 / _ = 5

Write number sentences:

1. When we cut 7 equal pieces from 112 cm of tube, each piece will be 16 cm long.

2. There are 8 girls and 7 boys in the class. How many students are there in class?

3. There are 50 labors in an industry, 13 of them are absent on a particular day. How many left?

Related Topics
Math Help Online Online Math Tutor
*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.