To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)
Top

Customary Units

Customary units mainly deals with the length measurement. Length measurement is important for lots of different reasons. Measurement of length have lots of applications in real life, like it helps you to know how far you have traveled, how far you have left to travel, how tall you are, distance and many other things.

International System of Units (abbreviated SI) are the units followed by people all over the world. meter (or meter), symbol m, is the base unit of length. By adding prefixes like Kilo(10³) , milli(10-3) etc. We get derived units kilometer, millimeter respectively.

The system for measuring length in the United States is called customary system based on the inch, foot, yard, and mile, which are the only four customary length measurements in their everyday use.

Customary units are measurements used in USA. The measures of inches, foot, yards, chains, furlongs, miles and league are few examples.

Measuring Systems:

The system of measuring standard for base quantity like length, mass, time etc is known as measuring system. There are following measuring systems in use as tabulated below -

S.No System's Name Unit of Length Unit of Length Unit Of Times
1CGS SystemCentimeter (cm )Gram ( gm )Second ( s )
2MKS SystemMetre ( m )Kilogram ( Kg )Second ( s )
3FPS SystemFoot ( ft )Pound ( lb )Second ( s )
4SI systemMetre ( m )Kilogram ( Kg )Second ( s )

Related Calculators
find the unit rate calculator Online Unit Conversion Calculator
pressure unit conversion calculator Unit Circle Calculator
 

Customary Units of Length

Back to Top

Today metric system rules the world because it is easy to calculate. Yet USA uses these old measures.

12 inches = 1 foot

3 feet = 1 yard

22 yards = 1 chain

10 chains = 1 furlong

8 furlongs = 1 mile

3 miles = 1 league

5.5 yards = 1 rod = 1pole = 1 perch

40 rods = 1 furlong.

Capacity

Back to Top
Units for capacity:
1 pint (pt) = 2cups (c)

1 quart (qt) = 2 pints (pt)

1 quart (qt) = 4 cups (c)

1 gallon (gal) = 4 quarts (qt)

1 gallon (gal) = 8 pints (pt)

1 gallon (gal) = 16 cups (c)

1 cup (c) = 8 fluid ounces (fl)

Solved Examples

Question 1: Two pints will be equivalent to how many cups?
Solution:
As 1 pint is equal to 2 cups, 2 pints will be equal to 4 cups.

Question 2: How many pints is equals to 3 gallon
Solution:
24 pints is equals to 3 gallon

Correct answer is 24 pints

Weight

Back to Top
Units of weight
1 pound (1b) = 16 ounces (oz)
1 ton (T) = 2,000 pounds

Solved Examples

Question 1: 2 pounds will be equivalent to how many ounces?
Solution:
32 ounces is equal to 2 pound As we know 1 pound = 16 ounces

Correct answer is 32 ounces
Question 2: Write 6000 pounds in tons.
Solution:
3 ton is equal to 6,000 pounds Because 1 ton = 2,000 pounds

Correct answer is 3 ton

Measurement

Back to Top

The customary units of measurement include ounces, pint, quarter and gallons

8 flood ounces = 1 cup

2 cups = 1 pint

2 pints = 1 quarter

4 quarters = 1 gallon

1 ounce = 2 tablespoons

1 tablespoon = 3 teaspoons

16 ounces = 1 pound

Chart

Back to Top

Charts of Customary Units

Converting Customary Units

Back to Top

Customary units can be converted from one unit to the other.

For Example:

when 8 oz = 1 cup

and 2 cups = 1 pint,

we can convert 16 oz to 1 pint.

Similarly: 1 gallon= 4 (quarts) = 8 (pints) = 16 (cups) = 128 fl oz

We can convert customary unit to metric units by the following expressions.

1 oz = 30 ml(milliliter)

1 oz = 28.35 grams

1 gallon = 128 oz = 4.55 liter

2,000 pounds = 1 ton = 1,016 Kg.

Likewise, we can convert 12 inches = 0.30 m

1 furlong = 1.6 km

80 chains = 1 mile

792 inches = 1 chain

7,920 inches= 1 furlong

63,360 inches = 1 mile

1 rod = 5.03 m

1 light year = 1,86,282 miles / sec

= 2,99,792.5 km/sec

we can say 1 acre = 4,840 sq .yards

= 43,560 sq. ft.

1 sq. mile = 640 acres

= 252 hectares

100 ares = 2.471 acres

Examples

Back to Top
Below are some examples:

Solved Examples

Question 1: What is the equivalent of 2.5 feet in inches?
Solution:
 
We know that one foot equals 12 inches

Therefore 2.5 feet = 2.5 $\times$ 12

= 30 inches.

 

Question 2: Convert 1.5 yard into inches & also into feet.
Solution:
 
Firstly we will convert into feet

That is 1.5 yard = 1.5 $\times$ 3 (because 3 feet equals 1 yard)

= 4.5 feet

Now 4.5 feet = 4.5 $\times$ 12 (because 12 inches equals 1 feet)

= 54 inches

Therefore 1.5 yard equals 54
 

Question 3: How can 150 inches written as feet & yards?
Solution:
 
Since we are converting from smaller unit to higher unit we should divide.

Therefore 150 inches = $\frac{150}{12}$

= 12.5 feet (since 1 foot equals 12 inches)

& also150 inches = $\frac{150}{36}$

= 4.17 yards
 

Question 4: Convert 32 tablespoons to cups.
Solution:
 
We know 16 tablespoons = 1 cup

So 32 tablespoons = 2 cups.
 

Question 5: Tom mixed 2 cups of wheat flour and 2 cup of corn flour and put them into a vessel. The flour filled up to the brim. What is the volume of the vessel ?
Solution:
 
2 cups of wheat flour + 2 cups of corn flour = 4 ups of flour = 1 quarter.

The volume of the vessel is 1 quarter.
 

Question 6: John walked 1 mile to the park. What is the distance in feet?
Solution:
 
1 mile = 8 furlongs  $\times$ 10 chains $\times$ 22 yards $\times$ 3 feet = 8 $\times$ 10 $\times$ 22 $\times 3 = 5280 feet

So 1 mile = 5280 feet
 

Question 7: What will be the equivalent of 1 mile in yards?
Solution:
 
1 mile = 8 furlongs $\times$ 10 chains $\times$ 22 yards = 8 $\times$ 10 $\times$ 22 = 1760 yards.

1 mile = 1760 yards.
 

Question 8: The length of a park is 66 yards and width is 1 chain. Find the perimeter and area of the park?
Solution:
 
Length is in yards but width is in chain. Change width to yards. 1 chain = 22 yards. So width = 22 yards

Perimeter is 2 length + 2 width = 2 $\times$ 66 + 2 $\times$ 22 = 132 + 44 = 176 yards = 8 chains.

Area is length $\times$ width = 66 $\times$ 22 = 1452 sq yards. = 3 sq chains
 

Related Topics
Math Help Online Online Math Tutor
*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.