**Counting money** can be used as a learning process. It can be applied to understand and identify place values of digits and face values of numbers. Counting money is an integral part of learning through daily allowance, saving up pocket money, and coin collections.

Money is classified as cents, nickel, dime, quarter and dollar.

Related Calculators | |

Adding Money Calculator | |

Counting money becomes more interesting if each individual coins are examined carefully and understanding the small details of each president provided on the flip side of coins.

Identifying the president's and remembering the coin denomination would help learning the basics of counting money. These are classified with basic of cent. Cent is also known as penny.

1 penny | 1 cent |

1 nickel | 5 cents |

1 dime | 10 cents |

1 quarter | 25 cents |

1 half dollar | 50 cents |

1 dollar | 100 cents |

**Steps to learn counting money:**

**1. **Identifying the coin by name (penny, nickel, dime and quarter)

**2**. Matching the coins they represent.**3**. Arranging different coins in order of smallest to largest.**4**. Counting coins of different values.

2 5 . 0 0

+ 5 0 . 0 0

-------------------

7 5 . 0 0 dollars

--------------------

Step 1:

1 quarter = 25 cents

2 quarter = 2 * 25 = 50 cents

Step 2:

50 cents - 25 cents

5 0 . 0 0 cents

- 2 5 . 0 0 cents

-------------------------

2 5 . 0 0 cents

--------------------------

Counting money is important because you want to know how much money to give person when you buy chocolates and how much you should get back.

Calculate how many Cent, Dime and Quarter shown below and how much money you have?

Cents = 3

Dime = 2

Quarter = 1

Total money = 3 cents + 2 dimes + 1quarter.

Below are the examples on counting money:

a) 3 nickels

b) 2 dime

c) 4 quarters

d) 2 dollar

By using the above table we find the answers

a) 3 nickels = 3 x 5

= 15 cents

b) 2 dime = 2 x 10

= 20 cents

c) 4 quarters = 4 x 25

= 100 cents

d) 2 dollar = 2 x 100

= 200 cents

1 nickel = 5 cents

2 nickel = 10 cents = 1 dime

So 20 nickels = 10 dime

2 dime = 2 x 10 = 20 cents

2 quarter= 2 x 25 = 50 cents

1 dollar = 1 x 100 = 100 cents

3 nickel = 3 x 5 = 15 cents

------------------------------------------

Total = 1 8 5 cents

------------------------------------------

1 quarter = 25 cents = 5 nickels

So 3 quarter = 3 x 5 = 15 nickels

1 dime = 10 cents = 2 nickels

2 dime = 2 x 2 = 4 nickels

Total = 15 + 4 = 19 nickels

a) 7 dimes

b) 4 quarter

c) 3 dollar

d) 19 nickel

More topics in Counting Money | |

Coin Values | |

Related Topics | |

Math Help Online | Online Math Tutor |