To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)
Top

Adding Decimals

Decimal is base 10 number system. A number consists of decimal part and whole number part is known as decimal number. The point which splits the whole number part and decimal part is known as decimal point. 

Adding Decimals

We can write numbers of all types and sizes, using a dot symbol called the decimal point, for example 4.5, here 4 is whole number part and 5 is a decimal number part.

Addition of decimals is similar to the addition of the whole numbers. Just be sure to line up the terms so that all the decimal points are in a vertical line and put in zeros so the numbers have the same length then add normally. Result for addition of decimal numbers is always a decimal number.

Related Calculators
Adding Decimals Calculator Adding Integer
Adding 3 Fractions Calculator Adding and Subtracting Polynomials Calculator
 

How to Add Decimals?

Back to Top

The following are the steps to show how to add decimals:

Step 1: Checking the decimal part of given numbers and making them equal in number of digits by adding zeros at the end.

Step 2: Write down the numbers vertically one under the other with the aligned decimal point.

Step 3: Add the numbers as normal addition and place the decimal point in the result.

Adding Decimals Examples

Back to Top

Below are the examples on adding decimal numbers:

Solved Examples

Question 1: Add 1 2 . 4 3 with 5
Solution:
 

Write 5 as 5 . 0 0 (as 1 2 . 4 3 has 2 digits after decimal point)

Add 1 2 . 4 3 +  5 . 0 0

   1 2 . 4 3
+ 0 5 . 0 0
  -------------
   1 7. 4 3
  -------------

Hence the sum is, 1 2 . 4 3 + 5


 

Correct answer is 1 7 . 4 3
Question 2: Add 1 . 3 4 + 6 + 1 2 . 7
Solution:
 
Making decimal part equal

6 = 6 . 0 0, 1 2 . 7 = 1 2 . 7 0

     

      1 . 3 4

      6 . 0 0
+ 1 2 . 7 0
  --------------
   2 0 . 0 4
  --------------

Hence the sum is, 1 . 3 4 +  6 + 1 2 . 7 


 

Correct answer is 2 0 . 0 4
Question 3: Add 0 . 8 0 3 + 3 . 1+ 1 2
Solution:
 

Making decimal part equal,

3 . 1 = 3 . 1 0 0, 1 2 = 1 2 . 0 0 0

      0 . 8 0 3

      3 . 1 0 0
+ 1 2 . 0 0 0
  -----------------
   1 5 . 9 0 3
  -----------------

Hence the sum is  0 . 8 0 3 +  3 . 1 +  1 2


 

Correct answer is 1 5 . 9 0 3
Question 4: Add 7 . 0 9 + 9 . 2 0 + 0 . 3 6
Solution:
 

         1 
    7 . 0 9

    9 . 2 0

+  0 . 3 6
 ------------- 
 1 6 . 6 5
 -------------

Hence the result is 7 . 0 9 +  9 . 2 0 +  0 . 3 6 


 

Correct answer is 1 6 . 6 5
Question 5: Add 4 5 . 5 6 + 6 . 7 + 2
Solution:
 

Making decimal part equal,

6 . 7 =  6 . 7 0,  2 = 2 . 0 0

     1

  4 5 . 5 6

    6  . 7 0

+   2  .  0  0
  -------------
  5 4  . 2 6
 -------------

Hence the sum is  4 5 . 5 6 + 6 . 7 + 2


 

Correct answer is 5 4 . 2 6
Question 6: Add  0 . 5 7 9 5 + 2 . 5 3 0 1
Solution:
 

  1    1
   0 . 5 7 9 5

+ 2 . 5 3 0 1
  -----------------
   3 . 1 0 9 6
  -----------------

Hence the sum is  0 . 5 7 9 5 + 2 . 5 3 0 1


 

Correct answer is 3 . 1 0 9 6
Question 7: Add 8 2 . 5 4 3 + 3 2 2 . 9 1 6
Solution:
 
  1      1
      8 2 . 5 4 3
+ 3 2 2 . 9 1 6
  ------------------
    4 0 5 . 4 5 9
  ------------------

Hence the sum is  8 2 . 5 4 3 + 3 2 2 . 9 1 6

 

Correct answer is 4 0 5 . 4 5 9
Question 8: Add 3 6 9 . 2 1 6 5 with 1 0 0
Solution:
 
Making decimal part equal,

1 0 0  = 1 0 0 . 0 0 0

   3 6 9 . 2 1 6 5
+ 1 0 0 . 0 0 0 0
  ---------------------
   4 6 9 . 2 1 6 5
  ---------------------

Hence the sum is 3 6 9 . 2 1 6 5 + 1 0 0


 

Correct answer is 4 6 9 . 2 1 6 5
Question 9: Add 0 . 0 0 0 1 3 + 3 . 9 0 2 + 5 6 . 7
Solution:
 
Making decimal part equal ,

3 . 9 0 2 = 3 . 9 0 2 0 0 , 5 6 . 7 = 5 6 . 7 0 0 0 0

  1   1
      0 . 0 0 0 1 3
      3 . 9 0 2 0 0
+ 5 6 . 7 0 0 0 0
  ---------------------
    6 0 . 6 0 2 1 3
 ---------------------

Hence the sum is  0 . 0 0 0 1 3 + 3 . 9 0 2 + 5 6 . 7

 

Correct answer is 6 0 . 6 0 2 1 3

Practice Problems

Question 1: Add 3 2 + 4 . 5 + 7 . 0 3 

Question 2: Add 2 . 3 4 + 5 . 6 + 0 . 0 0 7
Question 3: Add 7 . 9 8 5 with 9 . 7 1 4 8 5
Question 4: Add 0 . 0 0 9 + 7 . 8 9 + 6 . 0
Question 5: Add 1 . 1 1 1 + 4 . 6 7 + 1 7
Related Topics
Math Help Online Online Math Tutor
*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.