To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)
Top

3 Digit Addition

Addition is considered as the basic arithmetic operation in which we find the sum of two numbers with any number of digits.
The addition operation is denoted by using the sign plus “+”.
Since addition is the basic arithmetic operation there are some properties such as commutative property, associative property, zero property and identity property.

For three digit addition a standard written method of column addition is used and practiced with examples.
(a) with no bridging
(b) bridging 10 only
(c) bridging 100 only
(d) bridging 10 and 100
Opportunity is provided for using mental and written applications for methods of adding three digit numbers.

Related Calculators
Addition Calculator Addition and Subtraction of Polynomials Calculator
Addition Fractions Calculator Addition of Rational Expressions Calculator
 

3 Digit Addition Problems

Back to Top

This involves the addition operation with the three digit numbers. The examples of the three digit addition is given here,

Solved Examples

Question 1: Add 254 and 131.
Solution:
Step 1: In this given example first we should write the numbers in the form of addition.

   2 5 4

+ 1 3 1
_______

_______

Step 2: Here we should add the digits in the ones place. i.e. we should add the numbers 4 and 1. 
By adding 4 and 1 we get the answer 5 which is placed as shown below,

    2 5 4

+ 1 3 1
_______
          5
_______

Step 3: Then we should add the digits in the tens place. i.e. we should add the numbers 5 and 3 so that we get the answer 8.

    2 5 4

+ 1 3 1
_______
       8 5
________

Step 4: Then we should add the digits in the hundreds place. Add the numbers 2 and 1 so that we get the answer

   2 5 4

+ 1 3 1
______
   3 8 5
________

Hence after adding the given three digit number we obtain the answer as 385.


Question 2: Add 435 and 534.
Solution:
Step 1: First we write the numbers in the form of addition.

   4 3 5

+ 5 3 4
_______

_______

Step 2: Here we should add the digits in the ones place. i.e. we should add the numbers 5 and 4. 
By adding 5 and 4 we get the answer 9 which is placed as shown below,

   4 3 5

+ 5 3 4
______
          9
_______

Step 3: Then we should add the digits in the tens place. i.e. we should add the numbers 3 and 3 so that we get the answer 6.

    4 3 5

+ 5 3 4
_______
       6 9
_______

Step 4: Then we should add the digits in the hundreds place. Now we should add the numbers 5 and 4 so that we get the answer as,

    4 3 5

+  5 3 4
_______
    9 6 9
_______

Hence the answer is 969.


Question 3: Add 628 and 329.
Solution:
Step 1: First we write the numbers in the form of addition.

    6 2 8

+ 3 2 9
_______

_______

Step 2: Here we should add the digits in the ones place. i.e. we should add the numbers 8 and 9. 
By adding 8 and 9 we get the answer 17 where 7 is placed as shown below and 1 is added with the next number,

    6 2 8

+ 3 2 9

_______
          7
_______

Step 3: Then we should add the digits in the tens place. i.e. we should add the numbers 2 and 2 so that we get the answer 4 which is added with 1 which is the remainder obtained from the previous step. Therefore the answer obtained is 5.

    6 2 8

+ 3 2 9

_______
       5 7
_______

Step 4: Then we should add the digits in the hundreds place. That is we should add the numbers 3 and 6 so that we get the answer.

   6 2 8

+ 3 2 9

_______
  9 5 7
_______

Hence the answer is 957


3 Digit Addition with Regrouping

Back to Top
Below you could see three digit addition with regrouping

Solved Examples

Question 1: Add 579 with 423
Solution:
Given 579 + 423

Step 1: First add ones place, that is 9 + 3 = 12

   579 
+ 423
        2

Carry 1 to tens place

Step 2: Now add tens place, that is 7 + 2 = 9, add carried number here ( 1 + 9 = 10)

    579 
+ 423
      02

Carry 1 to hundreds place

Step 3: Add hundreds place, that is 5 + 4 = 9, add carried number here ( 1 + 9 = 10)

    579 
+ 423
  1002


Question 2: Add 874 with 589
Solution:
Given 874 + 589

Step 1: First add ones place, that is 4 + 9 = 13

   874 
+ 589
        3

Carry 1 to tens place

Step 2: Now add tens place, that is 7 + 8 = 15, add carried number here ( 1 + 15 = 16)

    874 
+ 589
      63

Carry 1 to hundreds place

Step 3: Add hundreds place, that is 8 + 5 = 13, add carried number here ( 1 + 13 = 14)

   874 
+ 589
  1463

Answer is 1463



3 Digit Addition without Regrouping

Back to Top
Below you could see three digit addition without regrouping

Solved Examples

Question 1: Add 568 and 421
Solution:
Given 568 + 421

Step 1: First add ones place, that is 8 + 1 = 9

   568 
+ 421
        9

Step 2 : Now add tens place, that is 6 + 2 = 8

   568 
+ 421
     89

Step 3: Add now hundredsplace, that is 5 + 4 = 9

   568 
+ 421
   989

Hence answer is 989


Question 2: Add 215 with 472
Solution:
Given 215 + 472

Step 1: First add ones place, that is 5 + 2 = 7

   215
+ 472
        7

Step 2: Now add tens place, that is 1 + 7 = 8

   215
+ 472
      87

Step 3: Add hundreds place, that is 2 + 4 = 6

   215
+ 472
   687


3 Digit Addition Word Problems

Back to Top
Below you could see three digit addition word problems

Solved Examples

Question 1: David has 210 white colored sheets, 104 red colored sheets. Find how many sheets David had.
Solution:
Number of white colored sheets = 210

Number of red colored sheets = 104

Total number of sheets did David had = 210 + 104

= 314

David had 314 sheets.


Question 2: Jimmy has 124 colour marbels, 137 white marbles. Find how many marbels jimmy had.
Solution:
Number of color marbles = 124

Number of white marbles = 137

Total number of marbles did jimmy had = 124 + 137 
= 261

Jimmy had 261 marbles.


3 Digit Addition Practice

Back to Top
Below you could see 3 Digit Addition Practice

Practice Problems

Question 1: Add 150 and 245
Question 2: Add 673 and 985
Question 3: Add 488 and 356
Question 4: Add 740 and 890
Question 5: Add 999 and 111
Related Topics
Math Help Online Online Math Tutor
*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.